5 hatékony ayurvedikus immunerősítő gyógynövény
Imádsz a természetben lenni, de visszatart a pollenallergia? A szénanátha tünetei (mint az orrfolyás, tüsszögés, a szemek viszketése vagy a levertség) nem csak a szabadban töltött programjainkat befolyásolhatja, hanem mindennapi tevékenységeinkre, munkavégzésünkre is rossz hatással lehet. Ha természetes támogatást keresel szervezeted részére allergiás tünetek ellen, úgy ideje kipróbálnod az ayurvedikus immunerősítőket!
A következőkben bemutatunk 5 népszerű és hatékony gyógynövényt, melyet az Ayurveda évezredek óta használ az immunrendszer erősítésére. E növények immunerősítő hatását kutatási eredmények is bizonyítják, és ha kipróbálnád őket, bevizsgált étrend-kiegészítő készítmények formájában meg is tudod őket vásárolni.
Az immunrendszer működése az Ayurveda szerint
Az Ayurveda gyógyászat szerint a testszövetek lényegi minősége, az ún. ojas (életerő, vitalitás) felelős az emberek általános jó egészségi állapotáért, jólétéért, intelligenciájáért, szervezetük védekezőképességéért, valamint gondolkodási folyamataikért. Az immunrendszer (szanszkritül vyadhikshamatva) ayurvedikus elképzelése szerint a szervezet ellenálló képessége nemcsak a betegségek megelőzése, hanem a betegségekből való gyors gyógyulás szempontjából is lényeges.
Az Indiai Gyógyszerkönyv és az ayurvedikus szövegek bemutatják az olyan életerőt és védekező képességet fokozó gyógynövényeket, melyek különösen hasznosak lehetnek az immunrendszerünk működésének javításában, mely elengedhetetlen az allergiás tünetek csökkentésében is. E gyógynövények immunerősítő tulajdonságait modern kutatási eredmények is bizonyítják. Ismerd meg a következőkben az 5 leghatásosabb ayurvedikus immunerősítő gyógynövényt, és fokozd természetesen és hatékonyan saját magad és családtagjaid védekezőképességét!
Az 5 legismertebb ayurvedikus immunerősítő gyógynövény
- Ashwagandha (Withania somnifera), indiai ginzeng
Az Ashwagandha az ayurvedikus gyógyászat egyik széles körben használt, adaptogén hatású gyógynövénye, mely számos pozitív egészségügyi hatással rendelkezik. Az Ashwagandha jól ismert arról, hogy képes csökkenteni a stresszt és a szorongást a szervezet stresszre adott válaszreakciójának modulálásával a kortizolszint szabályozásán keresztül. Elősegíti a stressz és a szorongás csökkentését, a kognitív funkciók javítását, a jobb alvásminőség megteremtését.
Az Ashwagandha erős antioxidáns tulajdonságai révén támogatja az immunrendszert, segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől (a szabad gyökök káros hatásától), így erősítve a szervezet természetes védelmi mechanizmusait. Az Ashwagandha kutatások szerint fokozza az immunsejtek, például a természetes ölősejtek aktivitását, segítve ezzel a fertőzésekkel és betegségekkel szembeni immunválasz erősítését. Az indiai ginzeng emellett segíthet a gyulladások csökkentésében is.
- Mulethi (Glycyrrhiza glabra), édesgyökér
A Glycyrrhiza glabra, közismert nevén édesgyökér, számos előnnyel jár a légutak egészségére és az immunrendszer működésére nézve. Köptető tulajdonságokkal rendelkezik, segít a nyálka oldásában és az orrdugulás enyhítésében, így hasznos az olyan légzőszervi megbetegedéseknél, mint a köhögés, a megfázás és a hörghurut. Emellett az édesgyökér olyan vegyületeket tartalmaz (például a glicirrizint), amelyek támogatják az immunrendszer működését, bizonyítottan fokozzák az immunsejtek aktivitását, hozzájárulva a fertőzések és légúti megbetegedések elleni hatékonyabb védekezéshez.
Ayurveda szerint az édesgyökér minőségét tekintve édes ízű, nyálkás és nehéz, ezért hatékony az ún. vata-dosha zavar okozta rendellenességek kezelésében. Az Ayurveda az édesgyökeret porított formában, mézzel és tisztított vajjal (ghee) javasolja fogyasztani a védekezőképesség javítása érdekében.
- Amla (Emblica officinalis), indiai egres
Az Amla gyümölcs talán az egyik leggazdagabb természetes C-vitamin forrás, és tökéletes az általános erőnlét és az immunrendszer erejének fokozásához. Minden 100 g Amla gyümölcs 470-680 mg természetes C-vitamint tartalmaz. Ásványokban (pl. kalciumban, foszforban, vasban, magnéziumban), továbbá karotinban, szénhidrátokban, thiaminban és riboflavinban, élelmi rostokban, antioxidánsokban (polifenolokban és flavonoidokban) gazdag. Számos tanulmány bizonyította, hogy jól használható a szervezet ellenálló képességének növelésére és a fertőzéses betegségek elkerülésére. Az Amla kiváló antioxidáns, sejtvédő, és gyulladáscsökkentő hatású gyógynövény.
A Garuda Ayurveda kínálatában az Amla vegetáriánus kapszula és őrlemény formában is elérhető. Amlát tartalmaz még a zöldalga tartalmú, immunerősítő Spirulina Plus kapszula, a komplex immunerősítő hatású Immun Guard kapszula és a Vita Jam (Chyawanprash), mely egy ősi receptúra alapján készülő, jól ismert immunerősítő, roboráló hatású ayurvedikus készítmény.
- Zingiber officinalis, gyömbér
A gyömbér erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai révén támogatja az immunrendszert, és segít leküzdeni az oxidatív stresszt és a gyulladásokat a szervezetben. A gyömbér olyan bioaktív antimikrobiális vegyületeket tartalmaz, mint a gingerol és a shogaol, amelyek bizonyítottan fokozzák az immunrendszer működését azáltal, hogy serkentik az immunsejtek aktivitását, és ezáltal csökkentik a fertőzések kockázatát. A gyömbér számos légúti betegség kezelésére ajánlott.
A gyömbér az Ayurveda szerint forró hatású, így segít szabályozni az egyensúlyukból kimozdult vatta és kapha dósákat. A gyömbér nagyon sokoldalú: fogyasztják frissen, porított vagy olajos formában, szárított/kandírozott gyümölcsként, vagy gyümölcslé/tea formájában. Az ízületi vagy izomfájdalmak enyhítésére szezámolajjal kevert gyömbérport érdemes szedni. Ezen kívül köszvény, ödéma, ízületi gyulladás vagy más ízületi fájdalmak esetén is használják a gyömbért meleg borogatás részeként.
- Tulsi (Ocimum sanctum), bazsalikom
A Tulsit az ayurvedikus gyógyászatban hagyományosan légzőszervi panaszok, például köhögés, megfázás és hörghurut enyhítésére használják köptető és köhögéscsillapító tulajdonságai miatt. Természetes vegyületei segíthetnek a nyálka fellazításában, a légutak gyulladásának csökkentésében és a légutak egészségének támogatásában. Tudományos kísérletek igazolták a Tulsi stresszoldó, antioxidáns, gyulladáscsökkentő, gyomorvédő, természetes lázcsillapító hatásait.
A naponta kétszer fogyasztott frissen préselt bazsalikomlé segíthet az immunrendszer erősítésében, és a felsőlégúti betegségek elleni védekezésben. Ha néhány csepp gyömbért és mézet adunk hozzá, az tovább fokozza a Tulsi immunerősítő hatását. A koncentrált hatás érdekében a Tulsi vegetáriánus kapszula formában is elérhető.
Éljünk bátran a természet nyújtotta segítséggel, használjuk ki az ayurvedikus immunerősítők széles tárházát a szénanátha és más légúti betegségek és tünetek mérséklésében!