Ayurvedikus megközelítésből ajánlatos, ha a táplálkozás minőségileg kiegyensúlyozott, mennyiségileg mértéktartó.
Jó, ha illeszkedik a genetikus alkathoz – születési doshákhoz - valamint az évszakhoz.
Az ayurvédikus életmód szattvikus
A szattva a jóság kötőereje.
Tiszta, könnyű, nyugtató, harmonizáló.
Kinyitja az elmét, segíti az éberséget.
A szattvikus étrendet eredetileg a jóga gyakorlásához, az elme fejlesztéséhez dolgozták ki. Általa magasabb tudatállapot érhető el, de tisztítókúrák utáni felépítő étrendként is kiváló.
A szattvikus étrend könnyű, enyhén hűvös energiájú, hogy ne zavarja a tudat működését, nem tompít. Az életerőben (pránában) bővelkedő ételek tartoznak e csoportba (pl. friss, organikusan termesztett zöldségek, gyümölcsök).
A szattvikus kategóriába nem tartozhatnak olyan ételek, melyek alapanyagai más élőlény bántalmazása során készülnek. Szintén nem alkalmazhatók túlzott műtrágyával, permetszerrel kezelt növények, illetve nem lehetnek szattvikusak az állott, többnapos, felmelegített ételek sem.
A szattvikus étrend minden dosha-ra nézve egészséges, kiegyensúlyozó. Ez az étrend főképp az elme szempontjait szolgálja, emiatt lehetséges, hogy megterhelő fizikai munkát végzők számár nem lesz elég tápláló.
Szattvikusság az élelmiszerekben
Gyümölcsök
Általában minden gyümölcs kedvező a jógikus étrend és az elme fejlesztése szempontjából. A gyömölcsök tiszta szattvikus természetűek. Édesek, könnyűek, nagymértékben tartalmaznak ÉTER-t. Nyugtatják a szívet, vízzel látják el a testet, gyomor-harmonizálóak. Javítják az érzékelést, tisztítják a testnedveket. Legjobb, ha friss, lehetőleg helyi gyümölcsöt fogyasztunk.
Zöldségek
A legtöbb zöldség megfelel a szattvikus étrendnek, de kevésbé, mint a gyümölcsök. A gombák a tudatlanság kötőerejéhez, a tamaszhoz, a csípősek a szenvedélyhez, a radzsaszhoz tartoznak.
A K-betűvel kezdődő nevű zöldségek puffasztó hatásuk miatt megzavarhatják az elmét, azonban nem soroljuk őket ártó kategóriába. Szervezetre gyakorolt hatásuk egyénenként változhat. A zeller a legkedvezőbb az agyi- és a mentális folyamatokhoz.
Gabonafélék
A leginkább szattvikus természetűek. Kiemelten fontos a basmati rizs, de a búza, zab, árpa, szintén jelentős. A gabonák tisztábbak, mint a lisztjeikből sült vagy főtt tészták, kenyerek, azonban maga a kenyér is szattvikus.
Hüvelyesek
A szenvedély kötőerejét hordozzák (radzsasz), ingerlékennyé tesznek, felfújnak. Kivétel ez alól a mungó bab, adzuki bab, tofu.
Magvak, csonthéjasok
A magvak, diófélék szattvikusak. Frissen, vagy enyhén pirítva fogyasztandók, de csak kis mennyiségben, mert emésztésük nem könnyű.
Olajak
A legtöbb olaj nehéz, nem ajánlott nagymértékű fogyasztásuk. A ghí (tisztított vaj) szattvikus, fejleszti az intelligenciát, az érzékelést.
Édesítőszerek
Az édes íz mértékkel szattvikus. A finomított cukrok eltompítanak.
Gyógynövények
Ayurvedikus gyógynövények közül szattvikus például a Spirulina, Amla, Gotu Kola, Brahmi, Ashwaganda.
Gyógyanyag a Himalaya-ból
Létezik egy mindhárom dosha-ra kiegyensúlyozóan ható szer, mely felerősíti más gyógynövények hatását, valamint segíti a tápanyagok elszállítását mélyen a szövetekbe. Shilajit vagy múmijó néven ismert.
Feketés színű, gyantához hasonló gyógyanyag, a Himalaya szikláiból csapódik ki a nyári hónapokban. Nyomelemtartalma rendkívül magas, tápanyagokban igen gazdag. Emiatt immunerősítő, roboráló hatású, csökkenti a krónikus fáradtságot. Adaptogén, javítja a memóriát, segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait.
------------------------
A tudatos táplálkozás nagyon is lehet immunerősítő és a kiegyensúlyozott, békés, nyugodt mentális állapot eléréséért, fenntartásáért is (t)ehetünk.
Csizmadia Ágnes (Ayu.phil.tud..)
ayurveda szakértő
Magyar Ayurvéda Gyógyászati Alapítvány - Garuda Trade Kft. - Aryan Természetgyógyász Oktató és Egészségnevelő Kp.