x 
0 Ft

KOSÁR

Üres KosárNem antibiotikum tartalmú méhtabletta hatékonyságának vizsgálata tejelő szarvasmarha állományokban – TDK dolgozat összefoglaló

Nem antibiotikum tartalmú méhtabletta hatékonyságának vizsgálata tejelő szarvasmarha állományokban – TDK dolgozat összefoglaló
| Garuda

 Készítette: Kiss József, állatorvostan hallgató, VI. évf.

  1. TDK és a Magyar Buiatrikusok Társasága díjazottja

Témavezető: Dr. Szenci Ottó emeritus egyetemi tanár, ÁTE Szülészeti Tanszék és Haszonállat-gyógyászati Klinika

 

A tehenészetekben világszerte általánosan elfogadott, hogy a magzatburok-visszamaradásokat antibiotikum tartalmú helyileg adott méhtablettákkal vagy intramuscularisan adott készítményekkel kezelik. Szoros kapcsolat feltételezhető az állattenyésztés által igényelt antibiotikum felhasználás és az egyre növekvő antimikrobiális rezisztencia között mind állatgyógyászati, mind humán vonatkozásban, ezért egyre nagyobb hangsúly helyeződik olyan innovatív, alternatív kezelések kifejlesztésére, amelyek antibiotikumok bevonása nélkül teszik lehetővé az egyes rendellenességek, mint pl. a magzatburok-visszamaradások kezelését.

Ezen rezisztencia elleni küzdelemben lehet segítségünkre többek között a gyógynövények hatóanyagainak alkalmazása, amiknek egyik fő előnye, hogy nincs káros mellékhatásuk, nem jár maradékanyag képződéssel és használatuk esetén nem kell élelmezés-egészségügyi várakozási idővel számolni.

A felmérésünk során azt vizsgáltuk, hogy az antibiotikum hatóanyaggal rendelkező méhtabletta kiváltható-e annak gyógynövény tartalmú alternatívájával (Uraksha, Garuda Trade Kft.) tejelő szarvasmarhák postpartum jelentkező magzatburok-visszamaradások kezelése során. Illetve, hogy ezen kezelések hogyan befolyásolják a tehenek ismételt vemhesülését. Mindezt az antibiotikumos kezelések szakirodalmi adataival vetettük össze.

Involúciós adatlap segítségével összesen 164 ellés adatát jegyeztük fel 2021 májusa és augusztusa között egy deszki és egy szerepi tejelő szarvasmarha telepen. Ezen az adatlapon feljegyzésre kerültek az ellés körülményei, a magzatburkok távozásának időpontjai és a következő mesterséges megtermékenyítések dátumai.

A vizsgálatunkban két csoportot állítottunk fel: az U-csoport (n=41) a magzatburok-visszamaradással diagnosztizált és Uraksha méhtablettával kezelt állatok, illetve a K-csoport (n=123) magzatburok-visszamaradással nem diagnosztizált, kezeletlen kontroll csoport. Két fő szempont szerint hasonlítottuk össze a vizsgálati csoportok adatait: a magzatburok-visszamaradás előfordulása, illetve az újbóli mesterséges megtermékenyítések eredményessége szempontjából.

A magzatburok-visszamaradást abban az esetben állapítottunk meg, ha az ellést követő első nap végéig nem távoztak el a magzatburkok. Ezen esetben Uraksha méhtablettával kezeltük az állatokat és feljegyeztük, hogy az ellést követően hányadik napon távoztak a magzatburkok. Az U-csoportban átlagosan a 2,8. napon távoztak a magzatburkok. Az U-csoport egyedeinek 14,6%-nál az ellést követő első napon, 34,2%-nál az ellést követő második napon, 19,5%-nál a harmadik napon, 24,4%-nál a negyedik napon, 4,9%-nál az ötödik napon és 2,4%-nál a hatodik napon távoztak el a magzatburkok. A K-csoportban minden esetben legkésőbb az ellést követő nap végéig távoztak a magzatburkok. Ez alapján elmondható, hogy az Urakshával kezelt csoport eredménye 2,2 nap különbséggel közelít az egészséges csoport eredményéhez (P<0,001).

A vizsgálat során a K-csoportból 9 állat, az U-csoportból 14 állat került ki a telepről, elhullás, ill. kényszervágás miatt, így az összlétszám a következő vizsgálatok során 141 egyedre csökkent (U-csoport: n=27, és K-csoport: n=114).

Az újbóli mesterséges megtermékenyítéssel kapcsolatosan vizsgáltuk a termékenyítési indexet,

az első mesterséges termékenyítés sikerességét, a szervizperiódust és a két ellés közötti időszak hosszát. A termékenyítési index esetén mindkettő csoport átlagosan elvárható eredményt mutatott: az U-csoportban 2,4 míg a K-csoportban 1,9 volt. Az első mesterséges termékenyítésre vemhesültek aránya az U-csoportban 37%, míg a K-csoportban 36,8% volt. Százalékos arányban ugyan a különbség nem szignifikáns, de nagyobb arányban vemhesültek az U-csoport egyedei (96,3%) a K-csoporthoz képest (93%). A szervízperiódus az U-csoportban 72,2 nap, a K-csoportban 66,4 nap, míg a két ellés közötti időszak hossza az U-csoportban 400,7 nap és a K-csoportban 368,9 nap lett, ami a komplikációkkal és az abból való felépülés időtartamával magyarázható.

A vemhesülési arány (U-csoportban 96,3%, K-csoportban 93,0%) a szakirodalomból származó antibiotikummal kezelt vizsgálati eredményekhez képest kiemelkedő (oxitetraciklin - 77,7%, cefalosporin - 76%, penicillin G - 66,6%1).

Mindezek alapján megállapítható, hogy a gyógynövényes méhtabletta bíztató eredményeket mutat és a növekvő antibiotikum rezisztencia tükrében alternatív lehetőségként szolgálhat. Ugyanakkor azokon a telepeken, ahol a magzatburok-visszamaradások kezelésére ma még az antibiotikum tartalmú méhtablettákat használják, célszerű lenne a gyógynövény tartalmú méhtablettákkal kezelt állatok adataival is összehasonlítani, hogy meg lehessen győződni egyik vagy másik kezelés hatékonyabb voltáról, ha az általunk kapott eredmények nem győznék meg.

 

 

1: Ekrami B, Ghasemzadeh S, Kordjazy H (2008) Comparison the Effect of Single Intra-uterine Administration of Three Antibiotics for the Treatment of Endometritis on the Conception Rate of a Dairy Herd. In: Proceedings, The 15th Congress of FAVA-OIE Joint Symposium on Emerging Diseases

Népszerű termékek

BIO ATKA csomag hozamfokozóval (Dermanyguard, Superliv, Stresroak itatófolyadék)

BIO ATKA csomag hozamfokozóval (Dermanyguard, Superliv, Stresroak itatófolyadék)

19 100 Ft
Családi multi-gyógynövény csomag (Zest Women, Zest Men, Vita Jam )

Családi multi-gyógynövény csomag (Zest Women, Zest Men, Vita Jam )

13 190 Ft
DABUR Vita Jam 500g + még egy ajándékba

DABUR Vita Jam 500g + még egy ajándékba

5 340 Ft
DERMANYGUARD vitaminnal csomag (Dermanyguard és Ayucee itatófolyadék)

DERMANYGUARD vitaminnal csomag (Dermanyguard és Ayucee itatófolyadék)

9 900 Ft
Dia csomag (Diabet Guard, Dia tea)

Dia csomag (Diabet Guard, Dia tea)

5 820 Ft
Egészséges, dús haj csomag (Spirulina, Wild Cactus Sampon)

Egészséges, dús haj csomag (Spirulina, Wild Cactus Sampon)

5 625 Ft
Erő és biztonság csomag (G.A. Shilajit, Neem szappan, Neem fogkrém)

Erő és biztonság csomag (G.A. Shilajit, Neem szappan, Neem fogkrém)

7 820 Ft
Immunerősítő csomag (Ashwagandha, Vita Jam)

Immunerősítő csomag (Ashwagandha, Vita Jam)

9 765 Ft
ÍZÜLETEK VÉDELME CSOMAG

ÍZÜLETEK VÉDELME CSOMAG

10 590 Ft

Newsletter

Maradjunk kapcsolatban
Ha szeretnél rendszeresen hírt kapni újdonságainkról, aktuális akciókról, iratkozz fel a Garuda Ayurveda Hírlevélre.
Garuda Ayurveda

Garuda Trade Kft.

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Információk

  • Állásajánlatok
    Jelenleg nincs állásajánlatunk, de ha egészségtudatos és érdeklődik a tevékenységünk iránt, akkor kérjük küldje el önéletrajzát, hogy fel tudjuk venni Önnel a kapcsolatot megüresedett pozíció esetén.
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© Garuda Trade Kft.
Site by Meraki.

Garuda | Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.