Fájó ízületek, feszes izmok, sugárzó vagy villámszerű fájdalmak derékból a lábakba vagy nyakból a vállakba-karokba.
Igen, ezek tipikus őszi és téli érzetek. Ha a probléma nincs kezelve, sokszor már a teljes év folyamán is érezhetők.
Gondolnánk, hogy e kérdéskör mögött is táplálkozási problémák állnak?
Izmaink, ízületeink, porcaink felépítéséhez megfelelően válogatott étrend, sok folyadék szükséges. Hiányos étrend mellett a sejtek felépítésekor sérült, funkciójukat tekintve rendellenes működés tapasztalható.
A rosszul emésztett táplálékokból a testnek ártó AMA (méreganyag) keletkezik, mely a kötőszövetekben felhalmozódik és tovább rontja az élettani folyamatokat. A betegség sokszor visszafordítható megfelelő terápiákkal, megfelelő táplálkozási beállítással, mozgásos gyakorlatok bevezetésével.
Ha nem változtatunk, mozgásszervek esetén feszesedés, beszűkülés, kopás, majd ezekből súrlódás, ideg gyöki nyomás és gyulladások keletkeznek. A kezeletlenül maradó probléma súlyosbodik, esetleg visszafordíthatatlanná válik vagy orvosi beavatkozást igényel.
Mit tehetünk a téli hónapokban a tünetek csökkentése érdekében illetve megelőzésképp?
A meleg hatása a szervezetre oldó hatású mind az izmok feszességét, mind a toxikus, ártó AMA kivezetését tekintve. Lazább izomzatot biztosít, mely növeli a mozgásteret,csökkentve a gyöki nyomást a fájdalmas régiókban.
A gőzölés, meleg olajokkal történő masszázs, forró gyógynövényes fürdők mind az ájurvédikus terápiák részeként ismert eljárások, alkalmazásu KÜLSŐ MELEGÍTŐ ELJÁRÁSként igen ajánlott.
– Járjunk szaunába, vagy alkalmazzuk otthonunkban, ha van rá lehetőségünk!
– Szakemberek segítségével igazi élmény lehet az ájurvédikus masszázs. E masszázsok terápiás célzattal kúrákban hatnak igazán jól. Egy kúra 8-12 kezelés speciálisan alkathoz, pillanatnyi állapothoz szabva, figyelembe véve az évszakok modalitásait.
– Érdemes helyi forró gyógynövényes olajpakolásokat alkalmazni a hatékony javulás érdekében. Ilyenkor a terapeuta célzottan a problémás régiókra kisebb keretet formál, majd megtölti azt meleg gyógynövényes olajjal. Ez a pakolás még mélyebbre segíti a hatóanyagokat.
– A külső olajozás bőrápolásként otthon is végezhető speciális ayurvédikus olajokkal.
– A forró fürdő mindenki számára elérhető. Készítsünk hozzá gyógynövényekből főzetet vagy használjunk ayurvédikus olajból 1-1 dl-t a vízhez.
– BELSŐ MELEGÍTÉShez frissen főzött, magas beltartalmú meleg ételek, meleg zöldséglevesek, meleg gyógynövényes forrázatok, illetve tüzes fűszerek (fahéj, szegfűszeg, gyömbér, chili, cayenne bors) ajánlottak.
– Figyeljünk, hogy semmiféle hideg ital, száraz étel ne kerüljön a szervezetünkbe.
Hideg hatására összehúzódás, száraz hatására vízelvonás történik, melyek kifejezetten ártanak a mozgásszervi problémák esetén.
– Arra is ügyeljünk, hogy megfelelő zsiradékot is fogyasszunk a forgó ízületek kenése céljából hidegen sajtolt olajok, ghee (tisztított vaj), olajos magvak, esetleg kevés állati zsiradék formájában.
A tél nem alkalmas a diétázásra.
A koplalás súlyos hiányállapotokat hozhat.
Télen a testnek nagyobb szüksége van a minőségi táplálékokra, mert több energiát használ, mint más évszakokban.
A hiányállapotok először a Váta dósát gyengítik. Ez a gyengülés az idegrendszert billenti ki az egyensúlyából, majd az kiszárítja az ízületeket, ínakat, izmokat. Ezután a többi dosha is kibillen.
Télen megengedett 1-2 kg testsúlynövekedés, ami a tavaszi étrenddel szépen visszaáll. A Tél a Kapha dosha növekedésének időszaka, ami némi természetes gyarapodással jár.
Az édes íz a tél íze.
Nyugtat és táplál.
A Váta doshát is nyugtatja, harmonizálja.
Az édes íz biztosítására nem a finomított cukor és sütemények a legjobb források, hanem az eredendő édes ízek, melyek a növényekben megtalálhatók. Túlzásba vitt és cukrozott édes táplálék nagy mennyiségű Kapha többletet okoz, ami irreális testsúly növekedéssel, valamint nyákos váladékozással jár. Ez felső légúti betegségek és az elhízásból adódó anyagcserebetegségek előidézője lehet.
Minőségi táplálkozás mellett a test immunfolyamatai kiválóan működnek, védelmezik a testet az esetleges megbetegedésektől.
A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett használhatunk ájurvédikus étrend-kiegészítő készítményeket, hogy teljesebb értékűvé, gazdagabbá tegyük tápanyag-bevitelünket. Ezek a készítmények a vitaminokhoz képest teljes értékű megoldást kínálnak. Nem kivont hatóanyagok, hanem teljes növényi alkotórészek speciális keverékei ősi receptúrák alapján.
Összefoglalva:
a tél folyamán fordítsunk nagy figyelmet a minőségi táplálékokra, gyógyfőzetek, teák, ayurvédikus gyógynövények fogyasztására, meleg ételek, italok fogyasztására, a szaunázásra, a masszázsra. Fontos a pihentető alvás, lelkünk ápolása, szeretetben létezés, örömteli, rendszeres mozgás is.
Csizmadia Ágnes ( Dr. Ayu. Phil.)
Ájurvéda szakértő, oktató, terapeuta
Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány
Aryan Oktató és Egészségnevelő Kp.