A Pitta dósát a tűz és víz elemek alkotják. A három dósa közül ez az egyedüli, amelyben a tűz elem jelen van.
A fizikai test szintjén ez az anyagcserében jelenik meg.
Funkciói az emésztés, felszívódás, feldolgozás, táplálás, anyagcsere, testhőmérséklet, az immunitás, az energiaháztartás, a növekedés és a hormonok, vagyis minden átalakító folyamat.
Az emésztés tüzén (Agni) kívül a Pitta magában foglalja az emésztésben fontos szerepet játszó enzimeket és aminosavakat, sőt a gondolkodáshoz elengedhetetlen neurotranszmittereket és neuropeptideket is. Az életben valójában mindent meg kell emésztenünk, az elfogyasztott ételtől a szenvedés látványán át az örömig.
Ha a Pitta dósa egyensúlyban van, erős az emésztés, működik az értelem.
Ha egyensúlyából kibillen, az emésztés minősége romlik, gyulladásos betegségek jelenhetnek meg.
Mentális szinten a lelkesedés hiányát, haragot, gyűlöletet, féltékenységet hozza.
A Pitta dósa mindannyiunkban jelen van valamilyen mértékben.
Nézzük meg, mi jellemzi azokat, akikben a Pitta dósa aránya nagyobb a másik két dósához (Váta és Kapha) képest.
A Pitta alkatúakra jellemző:
• A közepes méret: a közepes magasság, közepesen fejlett izmok és csontozat, közepesen kirajzolódó inak, közepes méretű nyak, átlagos hosszúságú végtagok. Hajuk közepesen dús.
• Arcbőrükre kiül a tűz, így pirospozsgásak, hajlamosak a pattanásokra, egyéb gyulladásos bőrbetegségekre.
• Szemük érzékeny, gyakran szemüvegesek.
• Emésztésük és étvágyuk jó, erős az anyagcseréjük.
• Nem kedvelik a hosszú, erős napsütést, a nagy meleget, erős verejtékezésre hajlamosak.
• Intelligensek, precízek, jó szervezők, memóriájuk kitűnő.
• Szenvedélyesek, azonban ingerlékenyek, hajlamosak az agresszív viselkedésre, a dühre, féltékenységre.
A Pitta dósa (Tűz és Víz) harmóniáját csak akkor tudjuk megtartani, ha életünk minden területén az arany középúton maradunk.
A Pitta harmóniájának megbomlása akkor következik be, amikor a középútról valamelyik irányba letérünk.
A kibillenés két irányban lehetséges. Túlműködés estén a Pitta megnövekszik, alulműködés esetén a Pitta csökken.
A Pitta túlműködését számtalan fizikai, életmódbeli és érzelmi faktor is előidézheti.
• Az erős fűszerek,
• olajos, forró vagy savas ételek,
• nagy mennyiségű étel- és italfogyasztás,
• a hőség
kibillentik a Pittát, vagyis megnövelik a belső tüzet.
A megnövekedett belső tűz
• gyomorégéshez,
• kellemetlen lehelethez és testszaghoz,
• hányáshoz, hasmenéshez,
• lázhoz,
• gyulladásokhoz,
• bőrproblémákhoz vezet.
A túl sok munka, a stressz, a harag, a fáradtság ingerlékenységet, ellenségeskedést eredményez.
A túlműködő Pitta harmonizálásának lehetséges eszközei
• Kerüljük a stresszt.
• Tartsuk magunkat a napirendhez.
• A masszázs, séta a természetben, légzőgyakorlatok, a jóga és a meditáció segítenek a feszültség oldásában.
• Párologtassunk levendula és kamilla esszenciális olajat.
• Kenjük be testünket reggel és este kókuszolajjal.
• Speciális étrenddel nagyon jól kordában tartható a Pitta.
- Indítsuk és zárjuk a napot egy-egy pohár meleg vízzel!
- Az édes, keserű, fanyar ízű ételek, a mangó, a narancs, a körte, a szilva, a zöldsaláta, a napraforgómag, a spárga, a gomba, a tojásfehérje, valamint a gabonák közül az árpa, a búza, a kuszkusz, a rizs és a zab kiegyensúlyozza az élénk tüzet.
- Olajok helyett használjunk Ghít (tisztított vaj), ami lágyságával, hűvösségével és édes ízével harmonizálja a Pittát.
- Kifejezetten ajánlott a laktovegetáriánus táplálkozás.
- Étkezzünk ugyanabban az időpontban: könnyű reggeli 9 körül, bőséges ebéd délben, kevés vacsora legkésőbb 8 órakor.
- Ne hagyjunk ki étkezéseket!
- Evés közben csak az evésre figyeljünk! Ne nassoljunk!
- Kerüljük többek között az alábbi Pitta-fokozó ételeket:
• feldolgozott élelmiszerek,
• olajos, olajban sült ételek,
• marha, tenger gyümölcsei, tojás,
• savanyú ételek (pl.: joghurt, kovászos kenyér),
• csípős fűszerek és savanyú ízesítők (pl.: chili, mustár, ecet),
• savanyú gyümölcsök (pl.: grapefruit, citrom, savanyú szőlő),
• csípős zöldségek (pl.: nyers répa, retek, fokhagyma, vöröshagyma, csípőspaprika, paradicsom),
• alkohol és koffein,
• jeges, hideg italok.
Amikor a Pitta dósa nem túl-, hanem alulműködő, azt jelezheti:
• alacsony testhőmérséklet,
• sápadtság,
• gyenge emésztés (emésztetlen étel kerül a belekbe, így a méreganyagok (Ama) felszaporodnak),
• krónikus gyulladások,
• alulmotiváltság,
• érdektelenség.
Az alulműködő Pittát az emésztés tüzének (Agni) felélesztésével harmonizálhatjuk.
• Fogyasszunk csípős, erős, savanyú ételeket.
• Szakértővel történő konzultásió alapján végezzünk tűz minőséget növelő jógagyakorlatokat és légzőgyakorlatokat.
Az írás szerzője Révai-Bere Anita,
Ájurvéda konzulens, Ájurvédikus masszőz, Jógaoktató
Mālā Yoga & Āyurveda
www.malayoga.hu
https://www.facebook.com/MalaYogaByAnita