x 
0 Ft

KOSÁR

Üres KosárSZARVASMARHA-TENYÉSZTÉS, MINT A METÁN-EMISSZIÓ EGYIK FŐ OKA

SZARVASMARHA-TENYÉSZTÉS, MINT A METÁN-EMISSZIÓ EGYIK FŐ OKA
| Garuda

ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZOK
Minden olyan gázt, amely képes elnyelni a Föld felszínéről visszavert infravörös sugárzást (nettó hőenergiát), és visszasugározni azt a Föld felszínére, üvegházhatású gáznak hívunk. A szén-dioxid, a metán, és a dinitrogén-oxid a legfontosabb üvegházhatású gázok. Az egyes üvegházhatású gázok hatása a Föld éghajlatára kémiai természetüktől, és a légkörben való relatív koncentrációjuktól függ.


MINDENT A METÁNRÓL (CH4)
Az üvegházhatású gázok felmelegítik a Földet azáltal, hogy energiát nyelnek el, és lassítják az energia világűrbe jutásának sebességét; úgy viselkednek, mint egy a Földet szigetelő takaró.
A kérődző állatok napi 250-500 liter metánt képesek előállítani. A legnagyobb metán-kibocsátásért a szarvasmarha-állományok a felelősek, amelyek az állattenyésztési ágazat kibocsátásának körülbelül 65%-ért felelősek.


A METÁN, MINT ÜVEGHÁZHÁZHATÁSÚ GÁZ
A metán egy rendkívül hatékony üvegházhatású gáz. A metán élettartama a légkörben sokkal rövidebb, mint a szén-dioxidé, azonban a metán hatékonyabb a sugárzás megkötésében, mint a CO2.
A metán többek között a szén, a földgáz és a kőolaj kitermelése és szállítása során is felszabadul, azonban a metán fő forrása az állattenyésztés és a mezőgazdaság.
A trágyából eredő metánkibocsátás és az állatállomány gyomor-bélrendszeri metánkibocsátása az emberi eredetű metánkibocsátás nagyjából 32%-át teszi ki. A népességnövekedés, a gazdasági fejlődés és a városiasodás által példátlanul megnőtt az állati fehérje iránti kereslet.


A bélben képződő metán a kérődzők emésztésének mellékterméke, amelyet metanogén organizmusok állítanak elő a fermentációnak vagy metanogenezisnek nevezett eljárással. Amint a kérődzők a metánt kilélegzik és a metán a légkörbe kerül, a kérődzők energiaveszteséget szenvednek el. A metánkibocsátás a takarmány fehérjetartalmának növekedésével csökken, és a takarmány rosttartalmának növekedésével nő.
Az állattenyésztésből eredő üvegházhatású gázok legfőbb kibocsátója Ázsia, ezt követi Latin-Amerika és a Karib-térség, Európa, Észak-Amerika, Afrika és Óceánia (Gerber, 2013)


A SZARVASMARHA METÁNKIBOCSÁTÁSÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK
A bélben történő fermentáció egy nagyon fejlett emésztési folyamat, amely lehetővé teszi a kérődzők számára a cellulóz, a növényi sejtfal alapvető összetevőjének megemésztését. A bendőmikrobák az egyszerű és összetett szénhidrátokat, például a cellulózt fermentálják illékony zsírsavak (VFA) előállítása érdekében, amellyel a gazdaállat energiaszükségletének több mint 70%-át képesek kielégíteni. Bizonyos zsírsavak előállítása során azonban hidrogén is keletkezik, amelyet metanogén mikrobák metánná alakítanak a szénhidrátok fermentációja és a zsírsavak képződése során előállított szén-dioxid segítségével.


METÁN-SZINT CSÖKKENTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI
A kérődző állatok metántermelésének csökkenése a bendő fermentációs sebességének csökkenése (a mikrobiális aktivitás visszaszorítása) vagy az illékony zsírsavak (VFA) termelésének módosulása által történhet.


TAKARMÁNYOK, TAKARMÁNYGAZDÁLKODÁS: A jó minőségű takarmányok etetése növelheti az állatok termelékenységét és a takarmányozás hatékonyságát. Bizonyos takarmányok fokozhatják a propionát-termelést vagy éppen csökkenthetik az acetáttermelést, csökkentve ezáltal a metánná alakuló hidrogén termelődését.


BENDŐMŰKÖDÉSRE HATÓ KÉSZÍTMÉNYEK: bizonyos takarmánykiegészítők adagolásával közvetlenül vagy közvetve gátolható a metanogenezist, vagy biológiai kontroll alkalmazásával (defaunálás, bakteriocinok, bakteriofágok alkalmazása, és immunizálás) is elérhető a metanogén mikrobák számának csökkentése.


A TERMELÉS HATÉKONYSÁGÁNAK NÖVELÉSE TENYÉSZTÉS/GENETIKÁN KERESZTÜL, ÉS A TARTÁSI MÓDSZEREK MÓDOSÍTÁSA ÁLTAL:
A takarmányhasznosulás javítása az egyes állatok és teljes állományok hatékonyságának növelése érdekében, és a megtermelt egységnyi húsra vagy tejre jutó metán-tartalom csökkentése érdekében. A metán-kibocsátás ezáltal úgy csökkenthető, ha az éves tejtermelés változatlan marad, de kevesebb tehénre van szükség ugyanannyi tej előállításához.


Több mint 100 ország csatlakozott már az Egyesült Államok és az EU által elindított kezdeményezéshez, melynek célja a metánkibocsátás 30%-os csökkentése 2030-ra a 2020-as szinttől.


James Lomax, az UNEP élelmiszertermelési rendszerekkel és mezőgazdasággal foglalkozó tanácsadója szerint a világnak „újra kell gondolnia a mezőgazdasági műveléssel és az állattenyésztéssel kapcsolatos megközelítéseinket”.


A metán rövid légköri élettartama azt is jelenti, hogy a klímaváltozás gyorsabban mérsékelhető az emésztés során termelődő metánkibocsátás csökkentésével, mint a CO2-kibocsátás csökkentésével, mivel a CO2 akár 200 évig is a légkörben maradhat. Ezért a szarvasmarha-állományok CH4-kibocsátásának mérséklése lehetőséget kínál az üvegházhatású gázok kibocsátásának, és a klímaváltozásnak a mérséklésére.


A kérődző állományok termelési rendszerei óriási kihívásokkal néznek szembe a következő években a marhahús és a tej iránti növekvő kereslet miatt. Csökkenteni kell a kérődzők termelési rendszereiből származó üvegházhatású gázok kibocsátását, miközben növelni kell a fehérje- és zsírszintézis energetikai hatékonyságát.


Az Egyesült Királyság kormánya az egész Egyesült Királyságra kiterjedő felhívást indítványozott információk és adatok beszerzésére a mezőgazdaságtól, ipartól, a tudósoktól és a szélesebb közvéleménytől olyan új típusú takarmánytermékek használatáról, amelyek csökkenthetik az állatállomány metánkibocsátását.


Számos másodlagos metabolitot (tanninokat, szaponinokat és flavonoidokat) tartalmazó növény került kipróbálásra az elmúlt időszakban szarvasmarha-takarmányadalékként, és vizsgálták ezek hatását az illékony zsírsavak arányának és a bendő metánszintézisében történő változások tekintetében. Dokumentálásra került az olyan gyógynövényi hatóanyagok szerepe a metánkibocsátás csökkentésében, mint az Acorus calamus, Allium sativum, Zingiber officinale, Terminalia chebula, Azadirachta indica, és más gyógynövények.


Az RUCHAMAX (étvágyserkentő és emésztést javító hatású) készítményéről kimutatták, hogy segítségével csökkenthető a metánkibocsátás, valamint javítja az emésztés hatékonyságát, a súlygyarapodást és az állat általános egészségi állapotát.
Egyedülálló, 4 irányú működésével javítja az emésztést és fokozza a tejtermelést:
• Fokozott nyálelválasztás
• Nagyobb számú jó bendő-mikroba és jobb mikroba-aktivitás
• Fokozott bendőmozgás
• Optimális bendő-pH
A RUCHAMAX egyaránt hozzájárul a hatékony állattenyésztéshez és a globális környezetvédelemhez.


https://garuda.hu/shop/ruchamax-por

GARUDA AYURVEDA®
Kizárólagos importőr és forgalmazó:
GARUDA TRADE KFT.
Gyártó: Ayurvet Ltd.
Iroda: 1136 Budapest, Tátra u. 24. II/2.
+36-1-331-2316, +36-30-506-3474
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.garuda.hu • www.ayurveda.hu
Facebook: Garuda Vet, Garuda Ayurveda

Népszerű termékek

BIO ATKA csomag hozamfokozóval (Dermanyguard, Superliv, Stresroak itatófolyadék)

BIO ATKA csomag hozamfokozóval (Dermanyguard, Superliv, Stresroak itatófolyadék)

19 100 Ft
Családi multi-gyógynövény csomag (Zest Women, Zest Men, Vita Jam )

Családi multi-gyógynövény csomag (Zest Women, Zest Men, Vita Jam )

13 190 Ft
DABUR Vita Jam 500g + még egy ajándékba

DABUR Vita Jam 500g + még egy ajándékba

5 340 Ft
DERMANYGUARD vitaminnal csomag (Dermanyguard és Ayucee itatófolyadék)

DERMANYGUARD vitaminnal csomag (Dermanyguard és Ayucee itatófolyadék)

9 900 Ft
Dia csomag (Diabet Guard, Dia tea)

Dia csomag (Diabet Guard, Dia tea)

5 820 Ft
Egészséges, dús haj csomag (Spirulina, Wild Cactus Sampon)

Egészséges, dús haj csomag (Spirulina, Wild Cactus Sampon)

5 625 Ft
Erő és biztonság csomag (G.A. Shilajit, Neem szappan, Neem fogkrém)

Erő és biztonság csomag (G.A. Shilajit, Neem szappan, Neem fogkrém)

7 820 Ft
Immunerősítő csomag (Ashwagandha, Vita Jam)

Immunerősítő csomag (Ashwagandha, Vita Jam)

9 765 Ft
ÍZÜLETEK VÉDELME CSOMAG

ÍZÜLETEK VÉDELME CSOMAG

10 590 Ft

Newsletter

Maradjunk kapcsolatban
Ha szeretnél rendszeresen hírt kapni újdonságainkról, aktuális akciókról, iratkozz fel a Garuda Ayurveda Hírlevélre.
Garuda Ayurveda

Garuda Trade Kft.

  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Információk

  • Állásajánlatok
    Jelenleg nincs állásajánlatunk, de ha egészségtudatos és érdeklődik a tevékenységünk iránt, akkor kérjük küldje el önéletrajzát, hogy fel tudjuk venni Önnel a kapcsolatot megüresedett pozíció esetén.
    Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© Garuda Trade Kft.
Site by Meraki.

Garuda | Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.