x 
0 Ft

KOSÁR

Üres Kosár

A böjtök

A böjtök
| Garuda

A böjt manapság divatos szokássá vált a nyugati társadalomban, azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy a böjt valójában nem fogyókúra, nem diéta és nem is edzésterv. Végzésének célja ugyan irányulhat elsősorban a fizikai testre, azonban hatása messze túlmutat ezen: a teljességünkre hat, így spirituális út is.

Miért böjtölünk?

 • Egészségügyi problémák esetén: a böjt javasolt, ha láz, megfázás, székrekedés vagy ízületi fájdalom áll fenn, illetve ha mérgek vagy ama van a vastagbélben, bőr- és reumatikus problémák esetén. A böjt során az emésztő tűz föllobban és, - mivel nincs étel, amit megemésszen -, lassan elégeti a belekben hosszan felhalmozódott mérgeket.

 • Egészségmegőrzés okán: az egészséges embernek tanácsos legalább hetente egyszer melegvizes (1-2 liter/nap) böjtöt tartani. Ez a gyakorlat pihenést biztosít az emésztőrendszer számára.

 • Spirituális gyakorlatként: a böjt egyfajta spirituális út, az elcsendesedés útja, amelynek során az énközpont felől a lélekközpont felé tolódik el az irány. Valamitől megvonjuk magunkat, valamitől visszafogjuk magunkat, így a test-lélek-szellem egy tisztulási folyamaton megy át. Amikor a belső csend kialakul, mentesek leszünk a haragtól, az irigységtől, a félelmektől, a szorongástól, minden olyan érzéstől, amelyek a belső csendet megzavarják, és ezáltal meghalljuk „Isten szavát”.

 

Milyen hosszan böjtöljünk?

Az Ayurvéda szerint, mielőtt megkezdenénk egy böjtöt, figyelembe kell venni az egyéni felépítést. Nyugaton az emberek néha tíz, tizenöt, húsz, vagy még ennél is több napig tartanak böjtöt anélkül, hogy az alkatukat megvizsgálnák. Az alkatbeli igények e figyelmen kívül hagyása káros hatásokkal járhat! A böjtöt nem szabad folytatni rossz közérzet kialakulása esetén! 

 • A vata alkatú személynek nem szabad három napnál tovább böjtöt tartani. A tartózkodás az étkezéstől növeli a testben lévő könnyűséget, s a vata (a testi levegő) szintén könnyű. Így a túl hosszú böjt során a vata elem nő, és ez félelmet, idegességet, aggodalmat és gyöngeséget.

 • Ugyanez az időkorlát vonatkozik a pitta alkatú emberek böjtjeire is. A négy napon túl terjedő böjt irritálja a pittát, megnövelvén a testben lévő tűz-elemet. E megnövekedett pitta hatására megjelennek a düh, gyűlölet és szédülés pszichofizikai reakciói.

 • Ugyanakkor a kapha felépítésű emberek hosszan tartó böjtöket is tarthatnak. Ettől kellemesen könnyebbnek, tudatosabbnak érzik magukat, tudatuk megnyílik. Értelmük, tisztánlátásuk javul.

Ha önállóan, otthon végzünk böjtöt, érdemes először fél nappal, maximum egy nappal kezdeni, és óvatosan, esetleg szakértővel is konzultálva, az alkattípusunknak megfelelően növelni-beállítani a böjtök hosszát, miközben figyeljük és betartjuk határainkat!

Amennyiben nem egészségmegőrzés, hanem egészségügyi probléma megszüntetése a cél böjt segítségével, mindenképpen forduljunk hozzáértő szakemberhez, orvoshoz, természetgyógyászhoz, aki a komlex kezelés részeként megfelelően előkészíti, ütemezi, és folyamatosan figyelemmel kíséri a folyamatot!

Spirituális célok esetén, a jógagyakorlás részeként, a fentiektől eltérő hosszúságú böjtök is tarthatók, de ezeket is csak megfelelő szakértő felügyelete mellett lehet végezni! Átalában sok év jógagyakorlást követően, táborokban vagy elvonulásokon, a fokozatosság elvét betartva kerülhet sor ezekre.

 

Hogyan böjtöljünk?

A helyesen végzett böjt segíti a figyelem összpontosítását, a lelki egyensúly kialakítását, javítja az emésztést, jó hatása van a bőr- és reumatikus problémákra, bizonyos betegségekre. 

 • Ne böjtöljünk, ha teljesítménykényszer van bennünk. Ez helytelen hozzáállás, és böjtünk eredménytelen lehet vagy rosszulléthez vezethet.

 • A böjt megkezdése előtt fontos a ráhangolódás, a tudatosság, hogy tudjuk, mit, miért és hogyan végezhetünk. A rávezetésnél fontos az emésztő rendszer megtisztítása, a mozgás (séta, kirándulás), és a megfelelő folyadékbevitel.

 • Az egészségügyi állapotot fontos szem előtt tartani a böjt során. Figyelnünk kell fizikai erőnkre és állóképességünkre, és ha az észrevehetően csökken, fel kell hagyni a böjttel!

 • Az emésztőrendszer a böjtök során pihen. Ilyenkor fontos tartózkodni attól, hogy terheket rójunk az agnira, az emésztő tűzre.

 • Az Ayurvéda tanítása szerint böjtölés közben bizonyos növények, pl. a gyömbér, fekete bors, cayenne bors és curry, gyógyszer-értékkel bírnak tüzes, erős attribútumaik miatt, amelyek a rendszerben lévő mérgek semlegesítésére használhatók. Ha tea formájában fogyasztjuk ezeket a növényeket, segítenek lángra gyújtani az agnit, ami elégeti a mérgező anyagokat. Ha gyógynövényeket is szeretnénk alkalmazni, mindenképpen konzultáljunk szakértővel!

 • Ha ivó böjtöt tartunk, fontos észben tartani, hogy a szőlőlé a vata, a gránátalmalé a pitta alkatnak tesz jót, az almalé pedig a kaphának. A böjt minden napján kb. 2 liter gyümölcslevet kell inni, vízzel hígitva.

 • Ha a testünktől megvonjuk az ételt, nagyon fontos, hogy a lelkünk és a szellemünk kapjon táplálékot: ima, szent könyvek olvasása (Biblia, Bagavad Gita), meditáció, a gondok/gondolatok elengedése.

 • A megfelelő mozgás a böjt alatt elengedhetetlen! Válasszunk könnyed mozgásformákat: séta, kirándulás, jóga.

 • Nagyon fontos a megfelelő folyadékbevitel a böjtölés alatt!

 • A böjtből való kijövetel a folyamat talán legnagyobb odafigyelést igénylő része: fokozatosan kell visszatérni, az emésztőrendszert nagyon gyengéden, lépésről-lépésre beindítani (megfelelő ételekkel, kis mennyiségekkel, alaposan megrágva, illetve semmiképpen sem lehet húst fogyasztani, legalább annyi napig, ameddig a böjt tartott). A böjtből való visszatérést az Ayurvéda tudománya pontosan kidolgozta és leírja. Konzultáljunk erről szakemberrel, még a böjt megkezdése előtt!

 

 

Csizmadia Ágnes ( Ayu.phil.tud..) szakértő -  Magyar Ayurvéda Gyógyászati Alapítvány Garuda Trade Kft.

Aryan Természetgyógyász Oktató és Egészségnevelő Kp.  www.aryan.hu

Tanfolyamok, Előadások, Tanácsadás Ayurvédikus szemlélettel

 

Népszerű termékek

Ayurveda és Postagalamb könyv

3 190 Ft

BIO ATKA csomag ajándék tojáshéj erősítővel

15 890 Ft

Családi multi-gyógynövény csomag (Zest Women, Zest Men, Vita Jam )

10 710 Ft

Dia csomag (Diabet Guard, Dia tea)

6 120 Ft

Egészséges, dús haj csomag (Spirulina, Wild Cactus Sampon)

4 635 Ft

Erő és biztonság csomag (G.A. Shilajit, Neem szappan, Neem fogkrém)

7 170 Ft

Immunerősítő csomag (Ashwagandha, Vita Jam)

7 390 Ft

Karcsú sziluett csomag (Guggul, Ezi Slim)

7 830 Ft

Légutak védelme csomag (Tulsi, Eukaliptusz balzsam)

4 590 Ft

Newsletter

Maradjunk kapcsolatban

Garuda Trade Kft.

 • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Információk

 • Állásajánlatok
  Jelenleg nincs állásajánlatunk, de ha egészségtudatos és érdeklődik a tevékenységünk iránt, akkor kérjük küldje el önéletrajzát, hogy fel tudjuk venni Önnel a kapcsolatot megüresedett pozíció esetén.
  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
© Garuda Trade Kft.
Site by Meraki.

Garuda | Sütihasználati tájékoztató

A honlappal kapcsolatos felhasználói élmény fokozásának érdekében, az adatkezelési tájékoztatóban foglaltak alapján, honlapunkon sütiket alkalmazunk.