Az Ayurveda gyógyászat szerint a testszövetek lényegi minősége, az ún. ojas (életerő, vitalitás) felelős az emberek általános egészségi állapotáért, jólétéért, intelligenciájáért, szervezetük védekezőképességéért, valamint gondolkodási folyamataikért. Az immunrendszer - szanszkritül vyadhikshamatva, másnéven bala vagy ojas – ayurvedikus elképzelése szerint a szervezet ellenálló képessége nemcsak a betegségek megelőzése, hanem a betegségekből való gyors gyógyulás szempontjából is lényeges.
Az Indiai Gyógyszerkönyv és az ayurvedikus szövegek leírják az olyan életerőt fokozó gyógynövények használatát, melyek különösen hasznosak lehetnek az általános védekezőképesség javításában.
AZ 5 LEGELTERJEDTEBB IMMUNERŐSÍTŐ GYÓGYNÖVÉNY
Ashwagandha (Withania somnifera), indiai ginzeng
Az ashwagandhát hagyományosan az energiaszint növelésére, a stressz csökkentésére, immunrendszer-erősítésre alkalmazzák. A legújabb vizsgálatok kimutatták hatékonyságát a szorongás, a fáradtságérzet redukálásában, az izomerő javításában krónikus betegségben szenvedő betegeknél. A gyógynövény rendszeres használata javítja a memóriát és csökkentheti a koleszterinszintet, segíthet optimalizálni a cukorszintet. Az ashwagandha erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
Mulethi (Glycyrrhiza glabra), édesgyökér
Az édesgyökér kiváló házi gyógymód lehet például köhögés és megfázás ellen. Az Ayurvéda szerint a mulethi minőségét tekintve édes ízű, nyálkás és nehéz, ezért hatékony az ún. vata-dosha zavar okozta rendellenességek kezelésében. Az édesgyökérben található glicirrizin (egy szaponin vagyület) antimikrobiális hatásáról ismert. Az édesgyökeret porított formában, mézzel és tisztított vajjal (ghee) javasolják fogyasztani a védekezőképesség javítása érdekében. Természetes revitalizáló és öregedésgátló szer, pozitív hatással lehet az agyműködésre.
Amla (Emblica officinalis), indiai egres
Talán az egyik leggazdagabb természetes C-vitamin forrás, és tökéletes az általános erőnlét fokozásához. Az amla hűsítő jellegű, és segíthet eltávolítani a felesleges testhőt, ezért gyakran ajánlják pitta-dosha zavar esetén. Segíthet gyomor-bélrendszeri betegségekben is. Az amla serkentheti a vörösvértestek regenerálódását és javítja a szervezet hemoglobin tartalmát. Gyulladáscsökkentő. Az amlát gyakran por alakjában használják, de kapszula vagy folyékony kivonatok formájában is kapható. A Garuda Ayurveda kínálatában például az amla kapszula, por, juice formában is elérhető. Tartalmazza még a Spirulina Plus kapszula, az Immun Guard kapszula és a Vita Jam (Chyawanprash). Ez utóbbi jól ismert ayurvedikus gyógykészítmény a mentális és fizikai fáradtság csökkentésére, az immunitás erősítésére.
Ginger (Zingiber officinalis), gyömbér
A gyömbér az Ayurveda szerint forró hatású, így segít szabályozni az egyensúlyukból kimozdult vatta és kapha dósákat. A gyömbér nagyon sokoldalú - lehet friss, porított vagy olajos formában, szárított/kandírozott gyümölcsként, vagy gyümölcslé/tea formájában is fogyasztani. Az ízületi vagy izomfájdalmak enyhítésére szezámolajjal kevert gyömbérport érdemes szedni. Ezen kívül köszvény, ödéma, ízületi gyulladás vagy más ízületi fájdalmak esetén is használják meleg borogatás részeként. A gyömbérben található antimikrobiális vegyületek segítenek a fertőzések leküzdésében és az védekezőképesség fokozásában. A gyömbér számos légúti betegség kezelésére is ajánlott.
Tulsi (Ocimum sanctum), bazsalikom
A tulsit antimikrobiális tulajdonságai miatt elsősorban légúti fertőzések, például köhögés, megfázás, torokfájás, asztma esetén használják. Természetes stimuláns hatású, energiával tölti fel a szervezetünket, fokozza a vérkeringést, és bizonyítottan jótékony hatású bőrbetegségekben és fekélyekben. A naponta kétszer fogyasztott friss bazsalikomlé segíthet az egészség javításában. Ha néhány csepp gyömbért és mézet adunk hozzá, az tovább fokozza az immunerősítő hatást.
Éljünk bátran a természet nyújtotta segítséggel!
https://garuda.hu/human-gyogyaszat/immunerosites-virusmegelozes
A cikk eredeti, angol nyelvű változata:
https://dabur.com/daburarogya/ayurveda/arogya-jeevan/5-immunity-boosting-herbs-in-ayurveda.aspx