Az Ayurveda nagy hangsúlyt helyez a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra.
A nyugalomban és megfelelő időben elfogyasztott megfelelő összetételű és mennyiségű étel gyógyszerként hat.
Kiegyenlíti a doshákat, stabilizálja őket, fenntartja egészségünket. Az ayurvedikus táplálkozási felfogásnak semmi köze sincs a szigorú diétás előírásokhoz. Fontos, hogy hallgassunk testünk szükségleteire. Amit szívesen eszünk, hozzájárulhat szervezetünk kiegyensúlyozottságához.
Az, hogy helyesen vagy helytelenül, jól vagy rosszul táplálkozunk, többek között a következő tényezők befolyásolják:
Az ayurvedában a tápláléknak természetes gyógyító hatást tulajdonítanak, ezért gyógynövényeket és gyógyszert csak akkor írnak elő, ha a helyes táplálkozás önmagában már nem hatásos.
Az étel fajtája és minősége mellett éppolyan fontos, hogy a táplálékot megfelelően emésszük meg.
A teljes értékű étel is gyengítheti az egészséget, ha nem emésztődik meg teljesen. Ez eredményezi az ama lerakódását, ami anyagcsere-végtermékekből, méreganyagokból és megemészthetetlen táplálékrészekből áll.
Az ayurvedikus táplálkozási tanácsok ezen kívül mindig figyelembe veszik
Szerzője: Csizmadia Ágnes ( Ayu.phil.tud..) szakértő
Aryan Természetgyógyász Oktató és Egészségnevelő Kp. www.aryan.hu
Tanfolyamok, Előadások, Tanácsadás Ayurvédikus szemlélettel
Ha táplálkozásunkat természetes forrásból szeretnénk vitaminokkal, ásványi anyagokkal kiegészíteni:
Garuda Ayurveda Shilajit kapszula - https://garuda.hu/shop/garuda-ayurveda-shilajit-vegetarianus-kapszula
Garuda Ayurveda Spirulina plus kapszula - https://garuda.hu/shop/garuda-ayurveda-spirulina-plus-vegan-kapszula
Garuda Ayurveda Zest Men és Women kapszula - https://garuda.hu/human-gyogyaszat/multi-gyogynoveny
Dabur Vita Jam Amla lekvár - https://garuda.hu/human-gyogyaszat/immunerosites-virusmegelozes/dabur-vita-jam-amla-lekvar-1