A helyes táplálkozás gyógyító erejű, az Ayurveda néhány szempontja a "hogyan"-hoz
1.
Érdemes nyugodt, kellemes légkörben táplálkozni és arra figyelni, amit eszünk.
Jó, ha kerüljük az étkezés közbeni munkavégzést, olvasást vagy televíziózást. Optimális az ülő testhelyzet.
A nyugalomban és megfelelő időben elfogyasztott étel gyógyszerként hat: kiegyenlíti a doshákat, stabilizálja őket és hosszú távon fenntartja egészségünket.
2.
Törekedjünk rá, hogy ételünk legyen ízletes, alkalmazzuk az alapízeket, lehetőleg ügyeljünk az ételek színére is.
3.
Próbáljunk minden nap azonos időben étkezni és lehetőleg kerülni az idegességet.
Alaposan rágjuk meg az ételt. A mértékletesség elve étkezésnél is irányadó - ne együnk túl sokat. Az étkezést akkor érdemes befejeznünk, amikor kezdünk jóllakni de még nem telítődtünk teljesen.
4.
A ritmusa kinek-kinek egyedi, de az ajánlások között szerepel, hogy étkezéseink között hagyjunk ki 3-6 órát, mert ennyi idő alatt emésztődik meg teljesen az étel s lesz mindig megfelelő mennyiségű enzim a feldolgozáshoz.
Ha nagyon éhesek vagyunk (ami nem egyenlő a jó étvággyal), ez annak a biztos jele, hogy testünk táplálékot követel. Ha nem érzünk éhséget, ne együnk.
5.
Vizet vagy gyümölcslevet kortyolgathatunk az étkezések során, de az ital nem lehet jéghideg, mert akkor gyengíti az emésztőerőt. Az az ideális, ha az ételekhez meleg vizet iszunk, amibe esetleg kevés gyömbért is tettünk.
6.
Túlnyomóan friss, hazai eredetű élelmiszereket fogyasszunk. Az ételek háromnegyed részét melegen és frissen javasolt elfogyasztani, negyed részük állhat hideg táplálékból, mint a saláta.
A meleg táplálék könnyebben emészthető, mint a hideg. A meleg étel akkor a legemészthetőbb, ha fűszerezett és egy kevés zsiradékot (tisztított vajat, ghi-t) is tartalmaz. A többször melegített étel fogyasztását lehetőleg kerüljük.
7.
Esténként érdemes kerülni az erjesztéssel készült tejtermékeket, az állati fehérjét és a rostban gazdag ételeket, mert mindez nehezen emészthető és az emésztés tüze az esti órákban alacsonyabban van. Triphala fogyasztásával az emésztés tüze serkenthető.
8.
A fő étkezés lehetőleg mindig délben legyen, mivel az agni (az emésztés tüze) emésztőereje 12.00 és 13.00 óra között a legerősebb. Esténként csak könnyű ételeket fogyasszunk.
9.
Étkezés után minden esetben pihenjünk, lazítsunk pár percet, mielőtt megint tevékenykedni kezdünk. 150 lépés megtétele igen üdvös lehet. Oxigén a jó emésztést támogatja.
10.
A helyes táplálkozás kialakításakor a legjobb módszer, ha megbízunk a saját testünkben. Jelzi, hogy mire van szüksége, egyre finomabban magunkra hangolódva egyre pontosabban olvashatunk a jelekből. Éhségérzet és szomjúságérzet jól elkülöníthetővé válik.
Az emésztés tüzét támogató Triphala többféle változatban elérhető:
Garuda Ayurveda Triphala Juice: https://garuda.hu/shop/garuda-ayurveda-triphala-juice
Garuda Ayurveda Triphala kapszula: https://garuda.hu/shop/garuda-ayurveda-triphala-vegan
Bélműködést szabályozó természetes rostanyag:
Dabur Nature Care útifű maghéj: https://garuda.hu/shop/dabur-nature-care-utifu-maghej